Ayakkabı Bakımınızı Ne Sıklıkla Yapmalısınız?

Ayakkabı Bakımınızı Ne Sıklıkla Yapmalısınız?

Aldığınız topuklu veya spor ayakkabıları daha uzun ömürlü ve rahat kullanabilmeniz için zamanında ve doğru bir şekilde bakımını yapmanız oldukça önemli

Doğru malzeme seçimiyle oldukça kolay yapılabilecek ayakkabı bakımı ile hem verdiğiniz  paranın karşılığını alacak hem de ayakkabınızı ilk günkü gibi kullanma imkanını elde edeceksiniz.

AYAKKABILARDA YÜZEY BAKIMI

Aldığınız ayakkabının yüzey bakımının yapılması ayakkabınızın görünümünün yıpranmasını önleyecektir. Klasik ayakkabıların rutin olarak fırça ile temizlenmesi, uygun renkte boyanması ayakkabınızı daha uzun süre kullanmanıza olanak sağlayacaktır.

AYAKKABI BAKIMI, AYAKKABIYI GİYERKEN BAŞLAR

Ayakkabı bakımı en başta kullanırken başlar. Ayakkabınızı doğru bir şekilde kullanırsanız, ayakkabınızın ömrü de o kadar uzun olur.

AYAKKABININ ÖMRÜNÜ UZATACAK PARLAK FİKİRLER

Giydiğiniz ayakkabının daha az deforme olması için:

  • Bağcıklı ayakkabıların giyerken bağcıklarını ayağınız rahat bir şekilde girecek kadar açmak
  • Fermuarlı bir ayakkabıda fermuar mekanizmasının sıkışmadan ve zorlamadan kullanmak
  • Her zaman ayakkabınızı giyerken topuğuna basmadan, ayakkabı çekeceği kullanmak ayakkabınızın ömrünü uzatacak fikirlerdir.

Ayrıca gün içinde giydiğiniz ayakkabıları havalandırılması ayakkabıda gün içinde oluşan nemin çekilmesine yardımcı olur.

AYAKKABI YIKANIR MI?

Pek çok insan giydiği ayakkabının yıkanıp yıkanmayacağı konusunda farklı görüşlere sahiptir. Kimi insan ayakkabının yıkanmasının ayakkabıyı daha fazla yıpratacağını düşünürken, kimisi ise temizlik için yıkamayı elzem olarak görür.

Öncelikle ayakkabınız deri bir materyalden üretilmiş bir ayakkabı ise, ayakkabınızı yıkamanız kalıbında deforme olmasına yol açacaktır. Deri ayakkabılar için en uygun temizlik; bağcıklarının çıkarılıp veya fermuarının tamamen kapatılıp nemli bir bezle hafifçe silinmesidir.

Süet bir ayakkabının temizliği, deri ayakkabılara nazaran özel ayakkabı temizleme süngerleriyle ya da sprey veya fırça ile yapılabilir.

SPOR AYAKKABI BAKIMI NASIL YAPILIR?

Spor ayakkabılar da da yıkama konusu oldukça tartışılan bir konudur. Hemen çamaşır makinasına atıp ayakkabınızı hızlıca temizleme peşindeyseniz yanlış yoldasınız. Birçok kişi bu yöntemi pratik bulsa da çamaşır makinesinde ayakkabının yıkanması, yırtılmalara ve şekil bozukluklarına yol açmaktadır. Bu nedenle ayakkabıların çamaşır makinesinde yıkanması tavsiye edilen bir yöntem değildir.

Spor ayakkabınızı karbonat ile temizlemek en etkin yöntemlerden birisidir. Bunun için sıcak su içerisnie bir miktar karbonat döküp, bir süre içinde çözüldükten sonra, diş fırçası yardımı ile ayakkabıdaki kirli yüzey hafif bir şekilde temizenebilir.

Karbonat aynı zamanda spor ayakkabınızdaki kokuyu da giderilmesine yardımcı olacaktır. Ayakkabınızın içinde bir miktar karbonat döküp, bir gün beklettiğinizde ayakkabınıza  sinen ter ve kötü kokunun kaybolduğunu göreceksiniz.

AYAKKABI BAKIMI HANGİ SIKLIKLA YAPILMALIDIR

Ayakkabınıza bakım yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bakımın periyodik bir şekilde yapılmasıdır. Ayakkabınıza yaptığınız düzenli bakım, kullanım ömrünü uzatacaktır. Giyilen ayakkabının havalandırılması, dinlendirilmesi, kutusunda saklanması önerilmektedir.

Mevsim geçişlerinde rafa kaldırılacak ayakkabılar mutlaka temiz bir şekilde saklanmalıdır. Ayakkabılar toz ve kirin arındırıldıktan sonra hafif nemli bir bezle silinmeli ve boyanarak saklanmalıdır.

Etiketler: ayakkabı
Haziran 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR